GREECE IS NOT FOR SALE!!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ..



Ο φασισμος ειναι ο ορος που χρησιμοποιουμε για να ανεφερθουμε στην βαθυτερη ενοτητα του Ιταλικου φασισμου,του Γερμανικου ναζισμου,του Ισπανικου φρανκισμου και των κινηματων η κομματων που δημιουργηθηκαν πανω σε αυτα τα πρωτυπα!
Ο σκληρος πυρηνας του φασισμου που τον αποτελουσε ο ναζισμος,σκληρος πυρηνας του φασισμου,"εξολοθρευτηκε"στο β'παγκοσμιο πολεμο.
Μετα απο τοσα χρονια η κοινωνιολογικη φυσιογνωμια του φασισμου,δεν εχει διευκρινιστει,και τα εργαλεια της ''αστικης '' πολιτικης επιστημης ειναι ανεπαρκη να την καθορισουν.
Σιγουρα ειναι η δικτατορια ενος μοναδικου κομματος με ολοκληρωτικο χαρακτηρα.
Ηταν ομως τελικα και μονο ο υπηρετης του μεγαλου κεφαλαιου?
Και αν χρησιμοποιηθηκε απο το κεφαλαιο,δεν το χρησιμοποιησε και αυτος?
Εαν δανειστηκε απο τον μπολσεβικισμο τον τροπο της κομματικης του οργανωσης,εαν εμπνευστηκε απο αυτον το συστημα του μοναδικου κομματος,που επιβληθηκε στην ΕΣΣΔ,ηταν μοναχα για να χρησιμοποιησει στον αντιπαλο τα ιδια αποτελεσματικα οπλα η μηπως εγινε παραμενοντας εχθρος του,ενα διαφορετικο κλαδι του συγχρονου ολοκληρωτισμου?
Η φρικη του Ναζισμου δεν ειναι αρκετος λογος για να τον βγαλουμε εξω απο την ιστορια και την ανθρωποτητα,ετσι ωστε ο ΧΙΤΛΕΡΙΣΜΟΣ να προκαλει στο εξης μοναχα ηθικη καταδικη!
Αντιθετα αυτη η φρικη πρεπει να μας παρακινησει να καταλαβουμε τις αιτιες της δημιουργιας του,της αναπτυξης του,της επιρροης του,της δυναμης του!
Οσοι αρνουνται να καταλαβουμε (κοινωνιολογικα και ιστορικα),ισχυριζονται οτι το να προσπαθησει κανεις να καταλαβει,σημαινει να δικαιωσει.
Αυτο ομως το επιχειρημα δεν πηγαζει απο το σκοταδισμο που δικαια καταδικαζεται ως φασισμος?
Μηπως καταλαβαινω σημαινει ξεχνω?
Αντιθετα ειναι ο διαρκης επαναπροβληματισμος που διατηρει την μνημη,ενω η καταδικη τη φθειρει!
Ο αντιφασισμος αποδυναμωνεται,οταν τοποθετει το ναζισμο εξω απο τον χρονο(το απαραγραπτο των εγκληματων του) και εξω απο την ανθρωποτητα!
Ο αντιφασισμος ειναι αδυνατος οταν βλεπει τον ΧΙΤΛΕΡ ως τον μονοδιαστατο δημιο που δεν αγαπησε τιποτε πραγματικα,εκτος απο την γατα του την Ευα Μπραουν και τα τραγουδια του Σουμπερτ.

Ο Χιτλερ δεν βρυχιοτανε στις συναντησεις του με τους υφιαταμενους του, δινοντας διαταγες καταστροφης και ολεθρου..
Μηπως ο αντιφασισμος πρεπει να οδηγηθει στην αρνηση της ανθρωπινης φυσης με εναν αυθαιρετο τροπο,οπως εκανε ο φασισμος για τους πραγματικους και υποθετικους εχθρους του?
Τι ειναι λοιπον ενας αντιφασισμος που παρουσιαζεται το ιδιο αδυναμος,μισαλλοδοξος και απανθρωπος με τον φασισμο?
Πιστευω οτι απο απλη και μονο λογικη δεν πρεπει ουτε μπορουμε,να διαχωρισουμε τον οποιονδηποτε ανθρωπο απο την ανθρωπινη υποσταση του..
Γιατι η ανθρωπινη φυση ειναι αυτο ακριβως,το τρομακτικο μειγμα ανθρωπιας και απανθρωπιας!
Ο φασισμος συντριφθηκε απο την συμμαχικη νικη.Παρ ολα αυτα ο αντιφασισμος παραμενει και αυτο μπορουμε να το καταλαβουμε..Τα υπολειμματα επιμενουν ,οι σποροι υπαρχουν,κινηματα εμφανιζονται και ολα αυτα εστω και αν ειναι μειοψηφικα και ασημαντα(προς το παρον) μπορουν να προκαλλεσουν μια απολυτα δικαιολογημενη απεχθεια.
Παρ ολα αυτα ο αντιφασισμος δεν παρεμεινε στασιμος,αλλα εξελιχθηκε υστερα απο τον"θανατο"του φασισμου!
Γιαυτο το λογο εβγαλε απο τη λεξη ΦΑΣΙΣΜΟΣ,απο το ιστορικο της πλαισιο και της εδωσε μεγαλυτερη σημασια..Θεωρουμε ΦΑΣΙΣΜΟ καθε δικτακτορια ενω ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ειναι μια ειδικη μορφη ολοκληρωτικης δικτατοριας.
Ονομασαμε ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθε μετρο η αυταρχικη συμπεριφορα,ενω ο αυταρχισμος προηγειται του φασισμου και τον διαδεχεται με παλιες η καινουργιες μορφες.
Απο το 1958 ως το 1980 δεν σταματησαν οι καταγγελιες για την ανοδο του φασισμου στη Γαλλια και στα πρωτα του χρονια ο γκωλισμος χαρακτηρισθηκε ως φασισμος απο την προοδευτικη διανοηση!
Υπαρχουν δυο αντιφασισμοι μεσα στον αντιφασισμο!
Ο πρωτος εκφραζει την αποστροφη για μια φανατικη ολοκληρωτικη δικτατορια,και δεν μπορει παρα να εχει κοινα σημεια με τον αντισταλινισμο!
Ο δευτερος χρησιμευει ως αντιπερισπασμος για να μας εμποδισει να δουμε την υπαρκτη πραγματικοτητα την ολοκληρωτικης δικτατοριας που λεγεται κουμουνισμος..
Αυτος ο αντιφασισμος του αντιπερισπασμου εχει ακριβως την ιδια φυση που ειχε ο αντικουμουνισμος των ναζι και των συνεργατων τους...